Friday, August 10, 2012

Nak kahwin tapi duit tak ada

bismillah

sejak hati dah dimiliki oleh si dia. tiap-tiap hari duk berfikir macam mana nak kawen cepat. kawen nak tapi duit tak ada. tanya ma. tanya abah. diorang semua nak kami habiskan study dulu. cita-cita dan harapan keluarga untuk aku menjadi seorang doktor memang top priority hidup aku. bukan senang nak dapatkan peluang study medic ni. jatuh bangun aku sepanjang pengajian ni disokong teguh oleh ma abah. kadang-kadang tu termenung jauh sebab dalam kepala tengah planning nak memulakan hidup berkeluarga. bila difikirkan balik. bukan duit je nak kena ada. ilmu pun penting! macam mana aku nak bimbing isteri aku nanti kalau imu tak penuh di dada? tetapi aku tak anggap kekurangan ni semua sebagai penghalang. aku jadikan semua halangan ni semangat untuk aku. ada orang kata nak kawen awal ni sebab dah tak tahan la ape lah. lantaklah orang nak ingat apa pun. yang aku tahu keredhaan Allah dalam menjaga hubungan yang halal lagi baik dari menjaga mulut dan hati orang lain.

kami pun kadang-kadang pasrah sebab memang tak nampak langsung peluang untuk kawen secepat mungkin. maksud aku kat sini secepat mungkin tu tak semestinya tengah study. maksud awal aku tu insyaAllah right after graduation ke. tak payah tunggu kerja 2,3 tahun baru boleh kawen. tapi kalau dapat kawen masa belajar pun aku lagi suke! jadi. disebabkan buntu mencari jalan penyelesaian. jadi kami pun redha je la. jalan yang ada hanya dengan simpan je la duit sebanyak yang boleh masa belajar ni. insyaAllah. nanti dah grad kami kerja setahun. then boleh kawen. satu lagi perkara yang kami mampu buat ialah teruskan berdoa kepada Allah biar dipermudahkan niat kami ni.

Allah itu Maha Pemurah. Dia pertemukan si dia dengan HERBALIFE. pada mulanya niat dia guna herbalife ni hanya untuk mengurangkan berat badan. bila dah pakai. alhamdulillah! berat dia makin turun. bukan tu je, Allah kurniakan lagi nikmat badan yang sihat. tak caya? tengok la testimoni aku sendiri tulis pasal si dia dengan herbalife ni. tapi, tak cukup sampai situ Allah bagi lagi nikmat yang dia sedar dengan herbalife ni jugak dia boleh dapat extra income dan ini sangat penting untuk masa depan kami. bersungguh-sungguh dia meyakinkan aku untuk join sama buat herbalife ni. teruja dengan semangat dia. aku pun berminat dan tak sabar-sabar nak join dia cari extra income.

Tapi aku cakap kat dia. modal tak ada ni. macam mana nak start? dia kata jangan risau. modal kecil pun tak apa. asal semangat nak tolong orang dan semangat nak mencapai apa yang kami impikan tu kuat! sebab tak ada keje nak buat hari ni. aku godek2 la blog seorang hamba Allah ni yang telah membuatkan si dia ni begitu semangat dengan herbalife. terjumpa entry dia pasal herbalife ni untuk orang-orang muda yang mencari extra income. aku go through dan agak terkejut lepas dapat tahu dengan modal bawah pada 100rm pun korang boleh dapat untung sampai beribu-ribu sebulan! lepas tu. jumpa pulak entri pasal distributor muda herbalife yang kahwin awal hasil berkat keuntungan yang diperolehi daripada herbalife. hoho! memang bertambah-tambah semangat aku nak memulakan hidup aku dengan herbalife ni.

aku pelik jugak. mana datang semangat si dia ni terlibat dengan herbalife ni dengan serius? haa.. ni la nak cakap betapa berkesannya program zero to hero organised by herbalife yang si dia join baru-baru ni. pada mulanya dia minta pendapat aku nak join ke tak. berbaloi ke tak nak pergi. aku bagi dia semangat. buat je apa yang dia rasa boleh bagi kebaikan untuk dia. bila dah terlibat dalam ni. mesti ada untung rugi. dan yang paling penting ialah berani ambil risiko. dengan keizinan mak ayah dia. dia pun join la jugak. balik-balik je dia dari sana. memang lain sungguh semangatnya! dah tak ada  da nak pandang ke belakang pakai rear mirror nih. dia berusaha keras untuk masa depan kami. keep on promoting about herbalife. ajak orang sana sini. alhamdulillah. dengan sambutan yang baik daripada kawan-kawan yang lain. walau tak ramai tapi cukup la untuk dia jadikan semangat untuk mendapatkan lebih ramai lagi.

jadi buat sapa2 yang rasa diri dalam kesempitan wang dan serious nak dapatkan extra income untuk hidup yang lebih baik. insyaAllah. tak akan menyesal. aku tak tipu. aku sendiri dah tengok akaun si dia. dan dia sendiri sangat happy dengan akaun dia. although tak banyak. tapi takpe. siket-siket lama jadi bukit. so. jangan malu-malu. mulakan sekarang! korang boleh tanya dengan lebih lanjut dengan si dia a.k.a cik fazlin ahmad hulaimi sendiri ye

sms : 013-4653945
facebook : fazlin hulaimi [pm kt sini pun boleh]

4 comments:

  1. kuat teh duk promote herbalife lynn lola tu~ =p nti majlis tu jgn lupa ajok tu

    ReplyDelete
  2. We r not promoters, but we share good things with people. Tats wut we do kak qist :) pernah try herbalife?

    ReplyDelete
  3. Haha..insyaAllah.jgn rusing..ak ajok blako bilo sapa maso.

    ReplyDelete
  4. jgn lupe ajak aku sekali cewah hahaa

    ReplyDelete